Zoeken

Hoe kies je babyschoenen voor de eerste stapjes?

Hoe kies je babyschoenen voor de eerste stapjes?

Staat jouw kind op het punt om te gaan lopen? Wat een leuk en goed nieuws! Het is dus de hoogste tijd om de juiste babyschoenen voor de eerste stapjes te kiezen. Maar welk model? Vanaf welke leeftijd moet je babyschoentjes dragen voor de eerste stapjes? Hoe vaak moet je ze vervangen? Is het raadzaam om tweedehands schoentjes te kopen? In deze gids leggen wij alles uit wat je moet weten én waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste loopschoentjes voor jouw kindje.

Op welke leeftijd gebruiken baby’s hun eerste schoenen?

Dit is het eerste waar je aan moet denken. Er is geen exacte leeftijd, het hangt allemaal af van de groeisnelheid en ontwikkeling van jouw kleintje. We kunnen je echter verzekeren dat er aanwijzingen zijn. Zolang jouw baby nog kruipt, is het niet nodig schoentjes te kopen. Je kunt echter kiezen voor sokjes of slofjes om de babyvoetjes te beschermen tegen de kou, wij beschouwen ze als ‘pre-walking’ schoenen. Zodra jouw baby wil gaan staan en tekenen vertoont dat hij of zij binnenkort gaat lopen, kun je op zoek gaan. De gouden regel? Zoek naar comfortabele eerste stapschoentjes die zich aanpassen aan de voetjes en hen toestaat om vrij te bewegen. Het mag het leren niet beïnvloeden.

Als een baby nog niet loopt

Als een baby nog niet loopt

Een kleintje hoeft nog geen schoenen aan. Kies totdat ze 8 of 9 maanden zijn gewoon voor zachte babyschoentjes die de voetjes van jouw kindje beschermen en warm houden (sokken, slofjes, etc.). Hierdoor zal jouw baby eraan wennen iets aan zijn voetjes te hebben. En over een paar maanden zal hij of zij de eerste loopschoentjes gemakkelijker en sneller accepteren.

Ontdek ons assortiment babykleding

Wanneer een baby de eerste tekenen vertoont dat hij of zij wil lopen

Deze periode begint meestal rond de 8 of 9 maanden. Een baby begint zich dan met meer kracht te bewegen, houdt zich vast aan de meubels, begint zich op te trekken om te gaan staan en zal de eerste stapjes zetten. Laat een kindje enige tijd op blote voetjes lopen, dit zal hun voeten helpen zich goed te ontwikkelen. Het zal hen ook helpen het evenwicht te vinden, te stabiliseren, te coördineren en de spierkracht te meten. Kortom, doe thuis, zolang de vloer niet te koud is, nog geen babyschoentjes aan. Laat jouw kindje ook op verschillende ondergronden lopen (gras, zand, tapijt, matras, etc.), dit zal helpen om de ruimte en de materialen beter waar te nemen.

Wanneer een baby de eerste tekenen vertoont dat hij of zij wil lopen

Wanneer een baby echt begint te lopen

Wanneer je de meest vertrouwde ruimte verlaat en je naar openbare plaatsen gaat, is het raadzaam om de eerste loopschoentjes aan te doen. Dit zal de voeten beschermen tegen de kou, de buitenlucht en mogelijke bacteriën. Om deze reden moeten schoenen voor de eerste stapjes aan een paar regels voldoen. Ze moeten licht en flexibel zijn, bij de hiel aansluiten en een dempende zool hebben.

Hoe kies je schoentjes voor de eerste stapjes van een baby?

De eerste stapschoentjes van jouw baby moeten vooral goede steun en stabiliteit bieden. Met andere woorden? Stevige schoenen! Voor het lopen moeten comfort en flexibiliteit voorop staan om een baby bewegingsvrijheid te geven. Maar als een kindje eenmaal begint met lopen is een stijvere schoen beter, die je helpt bij het lopen en stabiliseren. De ideale schoen is iets hoger, eindigt net onder het enkelbot en heeft een schacht die de zool verstevigt om te voorkomen dat de schoen draait. De meeste babyschoenen om te beginnen met lopen zijn ontworpen met deze behoeften in gedachten.

Ontdek ons aanbod babyschoenen

Welke schoenmaat heeft mijn baby?

Naast het ontwerp en het model, is het zeer belangrijk om de juiste schoenmaat voor jouw kleintje te kiezen. Het is een eenvoudig proces:
- Verwijder eerst de binnenzool aan de binnenkant van de schoen.
- Plaats dan de voet in de schoen.
- Zet de baby rechtop.
- Raak de punt van de voet aan en zorg ervoor dat de tenen lichtjes kunnen bewegen.
- Controleer of de achterkant van de voet ook goed ondersteund wordt.

In geval van twijfel kun je ook kiezen voor een schoenmaat meter. Plaats de voet van jouw kleintje op het meetinstrument en bekijk het resultaat. De meeste fabrikanten bieden modellen aan in alle maten, met duidelijke aanwijzingen, zodat je gemakkelijk de meest geschikte maat kunt kiezen en de juiste schoenmaat van jouw baby zult ontdekken.

Hoe kies je schoenen voor een kind van 2 tot 5 jaar?

Vanaf 2 jaar voelen kinderen zich meer op hun gemak bij hun bewegingen. Ze lopen, verplaatsen zich gemakkelijk en rennen probleemloos door het huis. Kies in dit stadium een paar schoenen die comfortabel zitten en soepel zijn, zodat ze zich vrij kunnen bewegen.
Hier zijn enkele aspecten waarop je moet letten om er zeker van te zijn dat het schoeisel geschikt is:

- De schoen moet licht zijn.
- Het achterste gedeelte bij de hiel moet hoog zijn, voor een goede ondersteuning.
- De zool moet aan de voorkant gemakkelijk kunnen buigen (om beweging te vergemakkelijken), antislip zijn (om vallen te voorkomen) en dikker zijn bij de hiel.
- De schoen moet gemaakt zijn van een ademend materiaal, zodat de voet goed geventileerd wordt (leder, sommige synthetische materialen...).
- Ga met je vingers langs de binnenkant van de schoen. Zo voel je of er geen naden zijn die wrijving veroorzaken en de voet kunnen irriteren.

Wat is de neus?

Het is het voorste gedeelte van de schoen, dat om de tenen zit. Het is een belangrijk referentiepunt bij het kiezen van de juiste schoenen voor jouw kleintje. Het moet breed genoeg zijn voor een kind om met zijn tenen te kunnen wiebelen. Wanneer jouw kind beweegt, heeft de hiel de neiging om gewicht te absorberen, zodat de tenen naar de voorkant van de schoen gaan en bekneld kunnen raken als de schoen te klein is. Net als bij een volwassene kan dit oncomfortabel zijn en het leerproces van een kind belemmeren. In extreme gevallen en wanneer een te kleine schoen maandenlang wordt gedragen, kan dit soms misvormingen of verwondingen veroorzaken.

Op welke elementen moet je letten bij het kiezen van de eerste schoenen voor een baby?

Op welke elementen moet je letten bij het kiezen van de eerste schoenen voor een baby?

Schoenen zijn een vrij technisch product, met vele elementen om rekening mee te houden. Maar maak je geen zorgen, wij zullen de verschillende punten die geanalyseerd moeten worden, uitleggen. Enkele controles op elk paar en voilà, je kunt het perfecte paar schoenen kiezen:

- Gewatteerde kraag en tong (voor optimale bescherming).
- Het contrefort (hielstuk) moet stevig zijn (voor een goede ondersteuning van de achterkant van de voet).
- Uitneembare antibacteriële inlegzolen (om de voeten gezond te houden).
- Stiksels aan de onderzijde, de basis van de schoen (voor een stevige schoen).
- Zachte, antislipzolen en beschermende neuzen (voor meer flexibiliteit).
- Het materiaal van de schoen (voor duurzaamheid).
- Het verstelsysteem om de schoenen gemakkelijk aan en uit te trekken (veters, klittenband, etc.).

Welke elementen moet je vermijden bij het kopen van babyschoenen voor de eerste stapjes?

Schoenen die te stijf en stug zijn
Jouw baby gaat een nieuwe leerfase in: lopen, rennen, verplaatsen, vrij bewegen. Ze moeten zich op hun gemak voelen en vrij zijn om de wereld te verkennen. Om deze reden zijn de beste babyschoenen voor eerste stapjes flexibel en begeleiden ze de beweging van de voeten en benen. Een goed paar schoenen kan ook de groei en de spierontwikkeling van jouw kind bevorderen en stimuleren.

Babyschoenen die te groot zijn
De schoenmaat is ook een essentieel element. Een te groot of te klein paar kan de bewegingen van een kleintje belemmeren en zelfs verwondingen veroorzaken. Gebruik een schoenmaat meter of raadpleeg onze eerdere tips in deze gids om de schoenmaat van jouw baby te bepalen. Nog een belangrijk punt: laat jouw kleintje de schoenen passen, want net als bij schoenen voor volwassenen kan de maat soms per merk of model verschillen.

Babyschoenen die te smal zijn
Het voetje van jouw baby is zich nog aan het vormen. Het heeft dus ruimte nodig en mag niet platgedrukt worden. Voel aan de schoen wanneer jouw kind deze past om te zien of het teengebied te smal is of dat de zijkant van de voet samengedrukt wordt. Kies bij twijfel een grotere maat.

Enkele praktische tips voor het kiezen van babyschoenen voor de eerste stapjes

Enkele praktische tips voor het kiezen van babyschoenen voor de eerste stapjes

Schoenen met veters
Een praktische truc die je niet mag missen! We praten over alledaags comfort. Kies een paar dat gemakkelijk aan en uit te trekken is. Klittenbandsluitingen zijn meestal perfect, want daarmee kan de schoen in enkele seconden worden aangetrokken. De veters kunnen niet worden losgemaakt en daardoor is er minder kans op valpartijen en verwondingen. Het is ook ideaal voor een kind om zelfstandig zijn schoenen aan te trekken, zonder hulp van een volwassene. Als jouw kind echter wat ouder wordt, bieden veterschoenen een betere ondersteuning van de enkel en kunnen dus een goede optie zijn.

Een natuurlijk materiaal, zoals leer
Leer is het beste materiaal. Het laat de voet ademen, beperkt transpiratie en houdt de voet dus de hele dag comfortabel. Er zijn tegenwoordig ook synthetische materialen verkrijgbaar die bijna even doeltreffend zijn als leer en een goede optie kunnen zijn. Zorg ervoor dat je de etiketten en productbeschrijvingen leest, zodat je het juiste materiaal kiest.

Een schoen zonder kunstmatige voetbogen
De voeten van een kind zullen zich nog enige tijd blijven ontwikkelen. Over het algemeen wordt gezegd dat dit proces doorgaat tot de leeftijd van 4 of 5 jaar. Er wordt zelfs beweerd dat de voetboog gevormd wordt tijdens de adolescentie. Sommige merken bieden schoenen aan met een kussentje dat de voetboog kunstmatig nabootst. Dit is niet geschikt, omdat het natuurlijke proces hierdoor vertraagd wordt en de boog zich niet kan ontwikkelen zoals het hoort. Ga daarom liever voor platte schoenen.

Probeer de schoenen ’s ochtends
Het is vergelijkbaar met wanneer je een ring probeert. Net zoals vingers kunnen opzwellen gedurende de dag of wanneer het erg warm is, kan dit ook gebeuren met babyvoetjes. Probeer 's morgens schoenen te passen en zorg ervoor dat er een vinger tussen de voet en de schoen past. Dit zorgt ervoor dat ze perfect passen en dat er op elk moment van de dag voldoende ruimte is voor de voet. Als je voor thuisbezorging kiest, kun je bij de meeste merken gratis retourneren. Als de gekozen schoenmaat voor de baby niet de juiste is, kies dan de goede maat en plan een nieuwe bezorging.

Is het een goed idee om tweedehands babyschoenen te kopen?

Tweedehands babyschoentjes zijn geschikt als ze nog ongedragen zijn.
De tweedehandsmarkt is booming. En logischerwijs gaat de komst van een baby gepaard met veel aankopen en is er een flink budget nodig. Het is heel aannemelijk om te kiezen voor tweedehands babyschoenen. Houd er echter rekening mee dat dit een risico kan vormen. Een nieuwe schoen past zich aan de vorm van de voet van een kind aan, volgt de contouren en zal dus voor 100% aan zijn behoeften voldoen. Een tweedehands schoen zal aangepast zijn aan de vorm van de voet van een ander kind en kan niet worden gewijzigd. Als je ervoor kiest om tweedehands te kopen, zorg er dan voor dat de schoen niet eerder gedragen is (d.w.z. de schoenen worden verkocht omdat het de verkeerde maat was of omdat het te duur werd geacht om ze terug te sturen).

Tweedehands babyschoenen: aandachtspunten
Ben je van plan om tweedehands schoenen voor jouw kind te kopen? Hier zijn enkele punten om op te letten:
De staat van de zool. Het moet niet te versleten zijn. Als dat zo is, betekent dit dat de schoen veel is gebruikt en al aangepast is aan de voet van een ander kind. Dit moet worden vermeden, omdat het problemen kan veroorzaken bij de goede ontwikkeling van de voeten.
De staat van de achterkant van de schoen. Als deze beschadigd is, kan dit betekenen dat de pasvorm niet goed is. Het is ook mogelijk dat tekenen van slijtage (naden, draden, etc.) schuren kunnen veroorzaken.
De staat van het sluitsysteem. In het geval van veters is er over het algemeen weinig aan de hand en in het ergste geval kunnen deze gemakkelijk vervangen worden. Is het daarentegen een klittenbandsluiting, dan moet worden gecontroleerd of deze nog goed sluit. Het is ingewikkelder om klittenband te vervangen en het kan een echte dagelijkse strijd worden als het niet goed genoeg vastgemaakt kan worden.
De algemene staat. Als je tweedehands babyschoenen koopt, denk er dan in ieder geval aan om ze schoon te maken voordat jouw kleintje ze gaat dragen. Dit garandeert een goede hygiëne en voorkomt mogelijke problemen.

Welke babyschoenen te kiezen voor welke gelegenheid?

Schoenen kiezen voor naar het kinderdagverblijf of school
Het kan een goed idee zijn om nieuwe schoenen voor jouw kind te kopen voor als hij of zij naar de crèche of school gaat. Er zullen immers een hoop nieuwe avonturen beginnen. Elke dag ontdekken ze tal van activiteiten en stellen ze hun schoenen op de proef. Je hebt schoenen nodig van stevige materialen die de voet goed ondersteunen en een praktische, goede sluiting hebben. Over het algemeen is het ook raadzaam een model te kiezen met een wat dikkere zool. Dit zal de achterkant van de voet beschermen en voorkomt schuren.

Hoe kies je babysandalen voor hun eerste stapjes in de zomer
In de zomer worden de voeten op de proef gesteld. Hoge temperaturen, transpiratie, slechte ventilatie, etc. Het kan daarom de moeite waard zijn een extra paar schoenen te hebben, speciaal voor als warmer weer is. Dit zijn modellen zoals sandalen voor de eerste stapjes of ademende exemplaren.

Wanneer moet ik de eerste loopschoentjes verwisselen?
Vóór de leeftijd van drie jaar groeien de voeten van een kind elke twee tot drie maanden ongeveer een halve maat. In het begin, wanneer een kind uitsluitend thuis is, is het voldoende dat hij of zij sokjes of slofjes draagt. Wanneer jouw kind echter de deur uitgaat (crèche, school, park, etc.), moet je regelmatig andere schoenen aantrekken. Vanaf de leeftijd van 3 jaar vertraagt het groeitempo licht. Daarna groeien de voeten ongeveer een maat per jaar.
Het is raadzaam babyschoentjes regelmatig te controleren om te zien of ze nog steeds goed passen.

Is het nodig om een podoloog te bezoeken?
Het is een pluspunt, maar niet persé noodzakelijk. Vóór de leeftijd van 3 jaar vormt de voet zich zonder problemen en is het nog te vroeg om een podoloog te raadplegen, tenzij er een specifiek probleem is. Als jouw kind na de leeftijd van 3 jaar klaagt over pijn in de benen, af en toe struikelt of moe wordt van het lopen, kan dit een teken van voetproblemen zijn. Maak in dat geval een afspraak met een podoloog om de oorzaak van het probleem te achterhalen en het te verhelpen.

Enkele praktische tips voor het kiezen van babyschoenen voor de eerste stapjes
Hulp nodig?